Wednesday, February 8, 2023

Class 4th English -Poem 1

 

Poem – Show-off

B. Answer these questions.

1.       Where did the frog live?

Ans. The frog lived in a hole at the foot of a tree.

2.       Describe the elephant.

Ans. The elephant was the king’s elephant. So he was very well-dressed. He was also short-tempered and had a royal attitude.

3.       Why did the sparrow twitter?

Ans. The sparrow twittered because he was amazed at the strength of the elephant.

4.       What did the sparrow say?

Ans. The sparrow said that elephants were very strong. He also said that he was astounded by the strength that the king’s elephant had.

5.       Who did the frog address as ‘Brother’?

Ans. The frog addressed the sparrow as ‘Brother’.

C. Read these lines from the poem and answer the questions that follows.

The king’s elephant all decked-up came swinging slowly by –

‘Oopsy’ said our Mr Frog and into his hole did fly!

1.       What do you understand by the expression ‘swinging slowly by’?

Ans. The expression ‘swinging slowly by’ refers to the slow and stately walk of the king’s elephant.

2.       Why do you think the frog said ‘oopsy’?

Ans. The frog said ‘Oopsy’ because he was scared and wanted to get out of the way of the elephant.

3.       What does ‘into his hole did fly’ mean?

Ans. ‘Into his hole did fly’ means that the frog jumped into his hole hurriedly.

4.       What happened immediately after this?

Ans. After the frog jumped into his hole, the short-tempered elephant broke a branch from a tree.

D. Think and answer.

Q. The frog calls himself a four-footed animal like the elephant. Why do you think the frog wanted this sparrow to think that he was similar to the elephant?

Ans. The frog wanted the sparrow to think that he was similar to the elephant because he wanted to boast about his strength. He wanted the sparrow to think that frogs are just as strong as elephants.


************************

3 comments:

8TH SST Lesson 3

  MOTHER MIRACLE INTERNATIONAL SCHOOL Notes of Ch 3 Ruling the Countryside| Class 8th History   The Company Becomes the Diwan • On 12...