Thursday, February 9, 2023

Class 4th- Eng L2

 

Unit – 2. Alice in Wonderland

B. Answers the following questions.

1.       Why was Alice sad in the beginning of the story?

Ans. Alice was sad in the beginning because she could not open any of the doors in the hallway.

2.       What did Alice find on the three-legged table?

Ans. Alice found a little golden key on the three-legged table.

3.       Why did Alice want to go to the garden?

Ans. Alice wanted to go to the garden because it was the most beautiful garden she had ever seen. She also wanted to get out of the dark hallway.

4.       What problem did Alice face after she shrank?

Ans. After she shrank, Alice could not reach the key which she had forgotten on the table.

5.       What happened after Alice ate a piece of the cake? Why was she surprised?

Ans. Nothing happened when Alice ate the piece of cake. She was surprised because she was expecting something out of the ordinary to happen.

C. Read this sentence from the story and answer the questions that follows.

‘Come, there’s no use in crying like that!’ said Alice to herself, rather sharply, ‘I advise you to leave off this minute!’

1.       Who is ‘I’? Who is ‘you’?

Ans. ‘I’ and ‘you’ both refer to Alice. Here, she is talking to herself.

2.       Why was Alice crying?

Ans. Alice was crying because she had shrunk after drinking the liquid in the bottle and could no longer reach the top of the table where she had forgotten the golden key.

3.       What did Alice do after this?

Ans. After this, Alice saw a box of cake under the table and ate a slice of the cake.

4.       Alice told herself to stop crying. What does this tell us about her?

Ans. It tells us that Alice is a brave girl and can look after herself in any situation.

D. Think and answer.

 

1.       No, she did not do the right thing. Since Alice had no idea about the contents of the bottle, she should not have drunk it. The contents of the bottle could have harmed her.

Ans. Alice saw the bottle of liquid and drank from it. Do you think she did the right thing? Give reasons for your answer.

2.       What do you think will happen after Alice finished eating the whole cake?

Ans. After Alice finishes eating the whole cake, she will grow taller again. She would be able to reach the key which she had left on the table.

Wednesday, February 8, 2023

Class 4th English -Poem 1

 

Poem – Show-off

B. Answer these questions.

1.       Where did the frog live?

Ans. The frog lived in a hole at the foot of a tree.

2.       Describe the elephant.

Ans. The elephant was the king’s elephant. So he was very well-dressed. He was also short-tempered and had a royal attitude.

3.       Why did the sparrow twitter?

Ans. The sparrow twittered because he was amazed at the strength of the elephant.

4.       What did the sparrow say?

Ans. The sparrow said that elephants were very strong. He also said that he was astounded by the strength that the king’s elephant had.

5.       Who did the frog address as ‘Brother’?

Ans. The frog addressed the sparrow as ‘Brother’.

C. Read these lines from the poem and answer the questions that follows.

The king’s elephant all decked-up came swinging slowly by –

‘Oopsy’ said our Mr Frog and into his hole did fly!

1.       What do you understand by the expression ‘swinging slowly by’?

Ans. The expression ‘swinging slowly by’ refers to the slow and stately walk of the king’s elephant.

2.       Why do you think the frog said ‘oopsy’?

Ans. The frog said ‘Oopsy’ because he was scared and wanted to get out of the way of the elephant.

3.       What does ‘into his hole did fly’ mean?

Ans. ‘Into his hole did fly’ means that the frog jumped into his hole hurriedly.

4.       What happened immediately after this?

Ans. After the frog jumped into his hole, the short-tempered elephant broke a branch from a tree.

D. Think and answer.

Q. The frog calls himself a four-footed animal like the elephant. Why do you think the frog wanted this sparrow to think that he was similar to the elephant?

Ans. The frog wanted the sparrow to think that he was similar to the elephant because he wanted to boast about his strength. He wanted the sparrow to think that frogs are just as strong as elephants.


************************

Tuesday, February 7, 2023

Class 5th notes- L5

 CLASS 5TH SOCIAL STUDIES

5. DRC - The Land Of Dense Forest

C. Answer the following questions.

1. What was/is DRC known as: (a) before 1971, (b) between 1971 and 1997 , (c) at present?

Ans. a. Belgian Congo  b. Zaire 

c. Democratic Republic of Congo 


2. What kind of climate does DRC have?

Ans. Being near the Equator, the climate in most  parts of the DRC is very hot throughout the year. The humidity is also very high. The high humidity levels cause clouds to build up by the afternoon, and rain comes down at about 4 pm. This happens almost every day, making the region one of the wettest in the world.


3. Describe a tropical rainforest.

Ans. The tropical rainforests are evergreen forests. The trees of the forest are covered with leaves throughout the year. There are a large variety of trees and other plants. The trees are tall and form a canopy of leaves at the top. This prevents sunlight from passing through. Creepers, climbers and shrubs grow below. However, at several places the canopy is so thick that very few plants can grow under it. 


4. Why is most of the DRC covered with Tropical rainforest?

Ans.. The hot and humid climate of the DRC is ideal for the growth of dense forest. 


5. What is a savanna? Which parts of the DRC have this type of vegetation?

Ans. Savannas are flat and open grasslands with a few scattered trees. The savannas are mostly found in the southern part of DRC.


6. Name four animals found in plenty in the tropical rainforests, and four found in the savannas.

Ans. Elephants, buffaloes, baboons and hippopotamuses live in the rainforests. Lions, leopards, giraffes and zebras live in the savannas. 


7. Which dangerous insect present in the forests of the DRC causes sleeping sickness?

Ans. . The tsetse fly gives rise to the sleeping sickness.


8. Describe the way the tribes of the DRC live.

Ans. The people of the tribes of the DRC, like the Bambuti, the Twa and the Babinga traditionally get their food by hunting animals and gathering plant food. They live in camps which they occupy for a short time and then they move on to a new place. Their huts are made of branches and leaves. Since the weather is hot and humid, the people of these tribes do not wear many clothes. But on special occasions, they wear colourful costumes. They enjoy singing, dancing and telling stories. However, their existence is being threatened by widespread deforestation.



**********************

Class-5th SSt notes L4

 Class 5th- Social Studies

4. Climate

C. Answer the following questions.

1. What is the difference between weather and climate?

Ans. Weather is the condition of the atmosphere in a particular place or time. Climate is the weather condition that prevails over a large area, over a long period of time.

2. How does the climate of a place affect the people living there?

Ans. The climate affects the clothes the people wear, the kind of food they eat and the type of house they live in.

3. Name the five important factors that determine the climate of a place.

Ans. Distance from the Equator, height above sea level, distance from sea, winds and the amount of moisture in the air.

4. Why do areas near the Equator receive more heat from the Sun, that those near the poles?

Ans. The rays of the Sun fall vertically on the Equator making it very hot. The area near the poles receives the slanting rays of the Sun so it is not so hot at the Poles. Also, the same amount of sunrays heats a smaller area at the Equator and a larger area at the poles.

5. Where are the following heat zones located? describe the general climate of each zone.

   a) Frigid zones; b)Temperate zones; c) Tropical zones


Ans. (a) Frigid Zone: This zone covers the area between the Arctic Circle and the North Pole in the Northern Hemisphere and the area between the Antarctic Circle and the South Pole in the Southern Hemisphere. The climate here is very cold and large parts of this zone is covered in ice and snow throughout the year. This zone receives very little heat from the Sun.

(b) Temperate Zone: This zone covers the area between the Tropic of Cancer and the Arctic Circle in the Northern Hemisphere and the Tropic of Capricorn and the Antarctic Circle in the Southern Hemisphere. The region has very mild climate that is neither too hot nor too cold.

(c) . Tropical zone: This zone covers the area on both sides of the Equator between the Tropic of Cancer and the Tropic of Capricorn. The climate here is very hot throughout the year as the Sun’s rays fall directly on the Equator.

6. How do winds affect the climate of a place?

Ans. Winds tend to flow in particular directions in different parts of the world. They may be hot, cool, or full of moisture, depending on where they come from. For example, the monsoon winds from the Indian Ocean and Arabian Sea bring rain to large parts of India. The hot winds from the Thar Desert make Delhi very hot during summer. Thus, the climate of an area is affected by the winds.

7. How is the humidity in Chennai different from that of Jaisalmer in the Thar Desert?

Ans. Jaisalmer is located in the Thar Desert, where the humidity is very low. So, Jaisalmer will get very little rainfall throughout the year. Chennai is located near the sea coast so the climate here would be moderate throughout the year.



**********************

Class 5th- SSt notes-L3

 CLASS 5TH – SOCIAL STUDIES

3. Movements of the Earth

C. Answer the following questions.

1. How many different types of motions does the Earth have?

Ans. The Earth has two types of motion—rotation and revolution.

2. What is meant by 'rotation' of the Earth? What is the effect of rotation?

Ans. The spinning motion of the Earth around its  own axis is called rotation. The rotation of the Earth around its axis causes day and night. The portion of the Earth facing the Sun has day. The portion facing away from the Sun has night. As the Earth rotates, day and night follow each other.

3. Why is one day and one night on the Earth of 24 hours?

Ans.  The Earth completes one rotation around its axis in 24 hours. That is why one day and one night are of 24 hours.

4. In the month of June it is summer in the Northern Hemisphere and winter in the Southern Hemisphere. Why?

Ans. While revolving around the Sun, the Earth is tilted to one side. The half of the Earth that is tilted towards the Sun gets longer hours of sunlight and has summer. The half that is tilted away from the Sun has lesser hours of sunlight and has winter. In the month of June, the North Pole is tilted towards the Sun, and the South Pole is tilted away from the Sun. So in June, the Northern Hemisphere has summer and the Southern Hemisphere has winter.

5. Why do the seasons repeat year after year?

Ans. . Seasons are caused by two factors—the revolution of the Earth and the tilted axis of the Earth. Both these factors are fixed. The Earth revolves around the Sun in a fixed path called orbit and a fixed time of one year or 365 days. The angle of its inclined axis also never changes. Therefore, the Earth experiences the same seasons year after year.


****************************

Monday, February 6, 2023

Class-5th SSt notes-L2

 

CLASS 5TH – SOCIAL STUDIES

2. MAPS

C.        Answer the following questions.

1.     A globe is the most accurate way to represent the Earth. However, we generally use a map rather than a globe to study the Earth. Why is this?

Ans. The map gives more detailed information of a place than a globe. It is not possible to see all the parts of the Earth at the same time on the globe and moreover, it is difficult to carry a globe. Maps give detailed information of each  place on the Earth. Maps can be drawn to any size. There are maps that show different features of the same place.

2.     A map of the earth will have errors in the shape and size of places shown on the map. Why is that so?

Ans. The shape of the Earth cannot be flattened out accurately on paper. So, there are some errors in the shapes and sizes of the land masses which the people who make the maps try to minimise.

3.     How is direction usually shown in maps?

Ans. Maps usually show north at the top, south at the bottom, east to the right and west to the left.

4.     What do you understand by the term ‘scale of a map’?

Ans.  A map does not show the actual distance between places. Distances are shrunk so that the area being mapped can be fitted on a piece of paper. To be able to do this accurately, maps are drawn to a scale. The scale of a map is the ratio between distance shown on the map and the actual distance on the ground.

 

 

5.     Which standard colours are used in maps?

Ans. Certain standard colours are used in maps to show features such as oceans, seas, mountains, plains, deserts, etc.

• Water bodies are always shown in blue. Deep blue shows deep waters and light blue shows shallow waters.

• Mountains and highlands are shown in brown and yellow. Dark brown shows high mountains. Light brown shows lower mountains and hills. Yellow shows plateaus.

• Plains and lowlands are shown in green.

6.     What are symbols?

Ans. Symbols are shapes or signs, which show certain features and places on a map.

*******************************




8TH SST Lesson 3

  MOTHER MIRACLE INTERNATIONAL SCHOOL Notes of Ch 3 Ruling the Countryside| Class 8th History   The Company Becomes the Diwan • On 12...